Voorzieningen kunnen fiscaal aantrekkelijk zijn ..


Fiscale coronareserve

In uw aangifte vennootschapsbelasting mag u het verlies over een jaar verrekenen met de winst van het vorige jaar (carry back). Een verlies over 2020 kunt u dus verrekenen met de winst over 2019. Maar dat kan pas nadat u aangifte hebt gedaan over 2020. Ook moet u al een definitieve aanslag over 2019 hebben ontvangen. Er kan dus veel tijd overheen gaan voordat u het verlies echt kunt verrekenen. Dit kan leiden tot liquiditeitsproblemen.

Daarom kunt u op basis van een toezegging van de Belastingdienst onder voorwaarden het verwachte verlies over 2020, voor zover dat verband houdt met de coronacrisis, al in 2019 aftrekken. U doet dat door een zogenoemde coronareserve te vormen. Deze reserve mag niet hoger zijn dan uw winst over 2019. Na het vormen van de reserve, kunt u vragen om een nadere (lagere) voorlopige aanslag over 2019. De fiscale coronareserve valt in 2020 verplicht en volledig vrij

Fiscale voorziening vakantiedagen

Een veel vergeten voorziening is de voorziening voor de vakantiedagen. Het is gebruikelijk dat per jaar een tijdsevenredig deel van het vakantiegeld gepassiveerd wordt. De (waarde van de) vakantiedagen worden echter vaak niet meegenomen. Indien de vakantiedagen in de toekomst nog kunnen worden opgenomen of worden uitbetaald, is een voorziening toegestaan. De voorziening is in overeenstemming met goed koopmansgebruik en de kosten hangen samen met een arbeidsprestatie uit het verleden.

De kosten van vakantiedagen moeten worden toegerekend aan de periode waarin de arbeid is verricht gedurende welke het recht op vakantie is opgebouwd.

Vakantiedagen DGA

Ook voor vakantiedagen van een DGA kan een voorziening worden gevormd. Laat u bij discussie hierover niet misleiden door een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag op 7 juni 2005. In deze uitspraak ging het vormen van een voorziening niet goed voor de DGA. De oorzaak was echter dat de directeur de vakantiedagen niet aannemelijk kon maken en dus onvoldoende heeft bewezen.

Opletten inzake voorziening vakantiedagen

Vakantiedagen verjaren na 5 jaar. Dit zal de voorziening altijd in tijd beperken.

Bron: https://www.belastingtips.nl/