Welkom in Europa!


Europapa

Joost zong Welkom in Europa en definieert daarmee Europa als een modern land. Echter bestaat dit land uit veel landen die ieder een eigen identiteit hebben. En alhoewel er op regeringsniveau afspraken zijn gemaakt over veel zaken, is Europa geen utopia.

Vrijheid van personenvervoer.

Ga je de grens over naar een ander land was het vroeger zo dat jij je moest identificeren met een IS bewijs of paspoort. Humeurige ambtenaren keken daar streng in en zetten vette stempels op jouw papieren paspoort wat het bewijs opleverde dat je dus daadwerkelijk in dat land de grens had gepasseerd. Anno vandaag kun je de grens overschrijden zonder dat jij iemand iets hoeft te laten zien. Dat is vastgelegd in het Schengen akkoord. Je kunt dus vanuit Nederland met de auto naar Spanje rijden waarbij je 3 grenzen passeert zonder dat iemand je paspoort wil zien. Je hoeft ook geen visa aan te vragen of vooraf door te geven dat je van plan bent 3 weken ergens in Spanje te verblijven.

Maar stap jij in een vliegtuig en je wil naar Spanje vliegen, gelden er andere regels voor feitelijk hetzelfde. Alleen de wijze waarop het transport is geregeld is anders. Maar je moet op de plaats van vertrek jouw paspoort laten zien. Bij aankomst wederom jouw paspoort laten zien. Bizar toch.

Vrijheid van handelsverkeer

Dat is een leuke omschrijving die mensen de illusie geeft dat je jouw producten dus vrij over de grenzen maar wel binnen Europa zou mogen verkopen. Niet dus. Ieder land heeft daar wet- en regelgeving voor waar jij als producent aan moet voldoen.

Neem het voorbeeld van een bekend chocolade product wat veel mensen op hun boterham smeren iedere ochtend. Dit product wordt maar in 1 fabriek gemaakt, vandaar uit wordt het naar andere Europese landen verzonden. Maar hetzelfde potje hier is fors duurder dan in het buurland. Zelfde fabriek, zelfde product, zelfde potje en soms zelf dezelfde supermarkt keten. Maar over de grens goedkoper dan hier.

Brandstof.

Ik sprak in Luxemburg bij een tankstation een Nederlandse chauffeur die brandstof aan het lossen was bij dit tankstation. Hij kwam van Rotterdam gereden en loste hier om de 2 dagen een tankwagen af. Hij tankte dus eerst op de Maasvlakte zijn tank vol, rijd in 6 uur naar Luxemburg en rijdt weer terug. Maar de brandstofprijs scheelt enorm veel. Tot soms wel een euro per liter. Opvallend genoeg vertelde de chauffeur dat hij op last van zijn werkgever alleen maar In Luxemburg mocht tanken. Ik begrijp dat wel wel want dat kan tot 500 euro per keer besparing opleveren. Maar de verschillen zijn groot met hier en daar als je bedenkt dat er dus veel tankwagens elke dag deze route rijden om daar af te leveren. De kosten die er mee gemoeid zijn vallen dus weg als je de grens over gaat. Ik weet dat het te maken heeft met belastingdruk.

Arbeid.

Je moet eens als Nederlands bedrijfje in België een klus gaan doen voor een Belgisch bedrijf. Je komt in de problemen als je de klus klaar hebt en de factuur stuurt. Want men vraagt of je in België staat ingeschreven als Aannemer van Werken. Zo niet, dan wordt 35% van de aanneemsom naar het Belgisch Ministerie van Sociale Zaken gestuurd en 15% naar het Ministerie van Economische Zaken gestuurd. En dat geld mag je dan daar gaan ophalen wat circa een half jaar kan kosten. Maar omgekeerd zie ik dagelijks in mijn omgeving Belgen hier werken zonder enige problemen.

Jouw diploma’s hier stellen in het buitenland weinig voor. Maar omgekeerd ook. Poolse zusters mogen hier niet werken omdat hun diploma’s niet “gelijkwaardig” zijn aan onze normen.

Ben je een groot bedrijf richt je in veel landen daar een bedrijf op. Zo kun je met veel geschuifel belastingdruk ontwijken. Bekende bands zoals U2 hebben in Amsterdam een brievenbus firma en vermijden daarmee zware belastingdruk. Nederland geeft hun daar ook de gelegenheid toe. Zodoende betaald U2 minder procent belasting dan het gemiddeld bedrijf. Uiteraard geld dat ook voor de allergrootste bedrijven die in Nederland zijn gevestigd. Ik hoorde een verhaal over een elektronica gigant die zelfs dreigde op papier het hoofdkantoor te verhuizen als de belastingdruk niet verlaagd zou worden.

De euro

Dat is een van de weinige overeenkomsten die we hebben in Europa. Een gemeenschappelijke munt. Maar die munt is niet overal even veel waard. In Griekenland kun je er meer voor krijgen dan hier in Nederland, mits je buiten de toeristische zone bent. Het zou liggen aan de levensstandaard verschil. Verschil zag ik zelf. Kleinere huizen, oude autos en povere inrichting van huizen. Geen big flatscreen, geen groene gazons etc. Maar iedereen is daar blijkbaar volgens zeggen gelukkiger dan hier. Want het TV programma Ik vertrek laat talloze Nederlanders zien die hier weggaan om ergens anders een toekomst op te bouwen. Omgekeerd laten zij niet zien. Ik zou dat wel mooi vinden om dat te volgen.

Politici spreken over een verenigd Europa. Ik zie dat nog niet zo heel duidelijk. Ik mis een zekere uniformiteit over veel gebieden. Juist door deze verschillen rijden Utrechters naar Duitsland om boodschappen te doen en tanken daar, wat altijd nog voordeliger is dan hetzelfde hier. Veel welgestelde mensen hebben een tweede huis in het buitenland. Omgekeerd zie ik dat weer niet terug.

Ik vraag mij dan ook af wat ik mis…