MKB, tussen wal en schip


Als de verhalen leest via deze link kom je op de site van Hart van Nederland die verhalen opeen stapelt van met name bakkers en telers die door de hoge energie prijzen hun deuren sluiten. Zo verdwijnen markante zaken uit het straatbeeld. Generaties bakkers gaan nu omzien naar ander werk, maar ook hun personeel.

Arbeidskrapte

Je zou dan zeggen de een zijn brood is de ander zijn dood. Al die mensen die in een bakkerij werkten komen nu weer op de arbeidsmarkt. Maar is dat wel zo? De meesten mensen in een bakkerij zijn dames die werken als verkoopster. Meestal in parttime verband. En juist die groep gaat er op achteruit als zij meer zouden gaan werken. Dus zoeken deze andere parttime banen om zo hun inkomen op peil te houden. Zie onderstaande column

Uit dit verhaal blijkt dat meer werken in Nederland niet loont/

Arbeidsmarkt

Juist door deze controverse komt er steeds meer spanning op de arbeidsmarkt te staan. Want door de stijgende prijzen op tal van gebieden, worden al deze stijgingen doorbelast in de eindproducten. Zo kost 1 oliebol nu al een kwartje (0,35 euro cent) meer dan dezelfde periode vorig jaar. Over energie en brandstofprijzen hoef ik niets meer te vertellen. Maar ook het graan is fors duurder. En dat gaan we dus merken in de brood en bierprijzen.

En omdat veel bakkers nu hun deuren sluiten, zijn we aangewezen op grote bedrijven die ons brood bakken en bier brouwen. Oja, en de pasta gerechten worden dus ook duurder.

Einde van het mkb

Zoekt u nog een schoenmaker, sleutelmaker, schoonmaker, bouwvakker, kok, serveerster, productiemedewerker of agent, ze zijn steeds moeilijker te vinden. Juist door de reclame uit de vorige eeuw, u weet misschien nog wel dat een slimme meid op haar toekomst is voorbereid, is er een dalende lijn instromers in de ambachten wereld te zien. Werken met handen wordt nu als minder gezien. Maar wie bakt dan ons brood? Of repareert onze elektrische auto?

Want door covid-10 zijn er veel mensen uit het voormalige Oostblok weer naar huis gegaan. Derde wereld landen die onder spanning staan en wiens bewoners naar Europa vluchten, staan nog te ver van onze maatschappij om zo ven te integreren. Zij komen uit verscheurde werelden en vinden het hier geweldig. Volop voedsel en veiligheid en geld van de overheid. Daar valt dus ook weer een deel van de arbeidsmarkt verloren. (ik geef toe dat ik nu generaliseer)

Voorspelling

Ik heb ergens tussen 2012 en 2015 al eens voorspeld dat alleen de hele kleine en de grotere bedrijven over blijven, Nu blijkt dat deze voorspelling eerder komt dan verwacht. En met onverwachte zaken. Ik heb destijds niet door gedacht wat dat zou inhouden, maar schrik er nu zelf ook van. Dat de hele midden sector weg zou vallen leek een aantal jaren nog een ridicuul idee. Maar nu ik op fora lees hoe particulieren nu al beginnen te bezuinigen op de zgn luxe producten zoals verwarming en ingehuurde schoonmaak, doet mij dit vrezen voor escalatie.

Oplossing

ik overzie het grote geheel natuurlijk niet. Ik baseer alles wat ik hier schrijf uit info die mij bereikt via diverse kanalen. En trek daar deels ongefundeerde conclusies uit. Ik laat mij graag overtuigen van het tegendeel mits beargumenteert/onderbouwt. Ik zie het somber in.

Ik voorspel dat de Sinterklaas- en en Kerstinkopen dit jaar tegen gaan vallen. Over de verkopen van vuurwerk durf ik geen uitspraak te doen