Ondernemen is een Vak


De drempel om een bedrijf en dan vooral een schoonmaakbedrijf te beginnen is laag. Ikspreek veel kleine ondernemers die uitmuntende vaklui zijn, maar helaas weinig kaas hebben geheten van het zogenaamde managen van een bedrijf, hoe klein dan ook. Dat houdt meestal in dat deze mensen hard en lang moeten werken voor een boterham. Draaien 60 uur probleemloos in de week. Pakken alles aan, offeren weekenden en vakanties op voor een mooie klus.

Om er dan media van het jaar erop pas achter te komen hoe zij financieel hebben gedraaid. De schok van het te weinig hebben verdiend of het bedrag dat even aan Zijne Majesteit dient te worden overgemaakt, is voor velen genoeg om in tranen uit te barsten.

Budgetteren

Ik zeg niet dat het allemaal even simpel is. Ik weet hoe moeilijk het is om aan kennis te komen. Ook ik heb jaren geploeterd om er later achter te komen hoeveel geld ik teveel / onnodig heb betaald aan de Belastingdienst. Puur omdat mijn kennis van boekhouden nog stamde vanaf de Mavo. Daar leerde zij mij:

-Vraag: Wat is het doel van een onderneming?

-Antwoord: Het doel is om winst te maken.

Lekker kort, gemakkelijk maar wezenlijk niet juist. Het antwoord mist een paar woorden; een vooraf bepaalde. Naar mijn mening moet je een het begin van het jaar al weten wat de winst gaat worden. Je budgetteert dat in een simpel spreadsheet per maand. En elke maand hou je de stand bij. En in November tel je alles op, deel door 10 (maanden) en vermenigvuldig dat met 12 om zo het volgende uit te vogelen. Wat wordt de omzet, wat is mijn winst, wat worden mijn kosten.

En leer nu van een verstandig mens (niet ik) dat het rekenmodel

Omzet -/- winst = kosten moet zijn.

En als je ongeveer weet wat je winst wordt, weet je wat je moet betalen aan de Belastingdienst. Dat wil zeggen, als je niets doet. Maar als je de winst getallen weet, kun je daar ook wat mee gaan doen. Iedere boekhouder weet daar wel weg mee. Maar pas op, maak niet alle winst op. Laat wat winst ( 5% van de netto omzet) achter in het bedrijf. Zo houd je het bedrijf gezond.

Tips

Ik ben geen boekhouder, accountant, financieel adviseur of fiscalist. Ik ben ondernemer. Een ondernemer die hard werkt en daar ook de vruchten van wil hebben. Want men leerde mij destijds op de Mavo ook dat een ondernemer iemand is die voor eigen rekening en risico een zaak drijft. En mag ik er dan wat aan overhouden aub.

Reacties

mocht u meer willen weten adviseer ik u gelijk 2 boeken.

Boek 1, hoe u ook miljonair wordt van Bram van Leeuwen (Prins de Lignac, oprichter van het L.O.I.) https://www.bol.com/nl/p/hoe-u-ook-miljonair-wordt/666792123/

Boek 2, Profit First van Mike Michalowicz https://www.bol.com/nl/p/profit-first/9200000072250219/?bltgh=jEV2dS8DsKjfPrnFy3RBgw.1_12.13.ProductImage