Failliet van het MKB ophanden?


De voortekenen zijn er, ik verzin ze niet. Na twee jaar covid-19 was de rek er al uit. Nu met de huidige arbeidskrapte, de stijgende energiekosten en verandering in belastingwetgeving is het absoluut geen lolletje meer om een kleine ondernemer te zijn.

Personeel

Door covid-19 hebben ondernemers personeel moeten laten gaan. Waar ze allemaal gebleven zijn is voorlopig een raadsel. Nu vakbonden na het afsluiten van een cao plotseling met nieuwe looneisen komen, wordt het lastig om het allemaal aan elkaar te verbinden. Hogere lonen dus DE oplossing? Zie als voorbeeld Schiphol. Die gaf een extra zomertoeslag. Nu deze afgelopen is, lopen de werknemers weer weg. Waar naar toe dan?

Is hoger loon dan echt de uitkomst? Denk het niet. Niets went zo snel als meer loon. Men gaat echt niet meer, of harder werken. Men vindt vaak toch al dat men hier recht op heeft. Aan de andere kant, werken moet lonen. Nu de prijzen links en rechts omhoog schieten kan je het amper nog bijbenen met je reguliere inkomen. Dus zie je nu dat de middeninkomens nu zich geen raad weten en zich nu aanmelden bij de voedselbank.

Moeten de uitkeringen omlaag? Is een lastig gegeven. Lagere uitkeringen brengen m.i. niet meer mensen aan het werk, maar wel meer eisen op het gebied van subsidies. Dus dat is broekzak vestzak en geen passende oplossing. En zoals gezegd moet werk lonen en vaak is het zo dat meer gaan werken juist inkomstenderving oplevert.

of toch maar gemakkelijk online?

Energie

Ik hoef daar geen woorden aan te verspillen. Wat nu op de energie markt gaande is, tart de verbeelding. Kocht je voor het milieu een warmtepomp of zonnepanelen, wordt je daar nu voor “gestraft”. de energiemaatschappij verlaagt bijvoorbeeld het terug leveren van stroom via zonnepanelen zomaar ineens naar 1/10 van wat het was.

Belastingen

Nu we Prinsjesdag gehad hebben, zien we dat het kabinet weinig oog heeft voor de belangen van vooral de kleinere ondernemer. Leuke voordeeltjes worden met de kaasschaaf behandeld. Aftrekposten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar vooral VPB voor dga’s in een bv is nu amper leuk te noemen. In principe betaal je over alles al belasting in eender welke vorm. Houd je nog wat winst over, wordt je gestraft doordat de overheid daar ook nog een deel van wil hebben. Plus uiteraard dat je een heffing krijgt in het lopend boekjaar over de nog te verwachten winst in het volgend jaar. Of je maar even aftikt.

MKB ziet het (nog) niet

Veel kleine ondernemers draaien nu nog leuk. Maar de tekenen zijn er. Bakkers gaan massaal dicht. Kunnen de energienota niet meer betalen. Kleine supermarkten onder eigen naam worden overgenomen. In winkelstraten zie je alleen nog maar de logo’s van de grotere merken. Maar de kleine lokale ondernemer betaald vaak het meest aan het dorpsleven zoals de intocht van Sinterklaas, Carnaval of via sponsoring het sportleven. Als die verdwijnen is het over met het sociaal en culturele leven in een kleine gemeenschap. Zelfs pinnen of een brief posten in kleine gemeenschappen is nu vaak al een probleem.

Ik zie nu op FB fora de eerste tekenen van terugloop. Glazenwassers zien hun klantenbestand slinken. Klanten moeten bezuinigen op “luxe” zaken zoals de glazenwasser en/of schoonmaker m/v. Die trend gaat zich doorzetten. Helaas gaan de mensen die nu hun klanten verliezen vaak niet meer aan de gang maar kiezen voor een carriere-switch als supermarkt medewerker of gaan een uitkering aanvragen.

Zoete Gerritje

de vraag aan zoete Gerritje was ooit wie dat ging betalen? Want als de spoeling in het mkb dun wordt, moet het geld ergens vandaan komen. De staatsschuld is al zo hoog dat ze daar niets meer af kunnen halen. De rente is laag, dus sparen is al zinloos, mede door het te hoge belastingtarief op een fictief rendement wat je nergens haalt. Beleggen levert nu ook amper ets op of het kost je geld.

Ik zie de 100 grootste bedrijven geen extra duit in het zakje doen. Op het moment dat men naar hun wijst, verdwijnt het hoofdkantoor uit Nederland wat ik weet niet hoeveel kost. Beroemde sterren zoals bijv de Rolling Stones gebruiken Nederland als belastingparadijs. Hef je dat op, zijn deze mensen ook weg.

Maar wie gaat straks dan de uitkeringen en subsidies dan nog ophoesten. Kleine ondernemers sluiten nu hun zaken, dat merkt de Belastingdienst nu al. Dus lopen de inkomsten voor het Rijk iets terug. Maar stijgt de uitgavenpost. Je hoeft geen helderziende te zijn om te weten dat men dit niet lang volhoudt.

Deskundigen

Te hooi en te gras zie je links en rechts deskundigen vertellen dat het allemaal wel meevalt. Dat er oog is voor de noden van de werkende mens. maar de ondernemer is ook een werkende mens! En die betaald nu het gelag m.i. Niet de CEO’s van grotere bedrijven met 20K salaris netto in de maand of meer.

Maar wie zijn geschiedenis niet kent, kent zijn toekomst niet. Kijk naar de krach van 1929. Zag men wel aankomen maar het zou niet zo’n vaart lopen. Het gebroken geweertje van de jaren dertig nam de dreiging van Hitler Duitsland niet serieus. Mij gebeurt zoiets niet.

Struisvogel politiek

Ik zie mensen nu of hun hoofd in het zand steken of met het vingertje wijzen. Men haalt massaal uit naar Rutte/Kaag als boosdoeners. Maar dan vergeten we een paar mensen eveneens aan te wijzen. Ik ga deze nu niet benoemen want dat is ook zinloze politiek.

Maar er moet wel iets gaan gebeuren en snel ook. Want anders gaan ondernemers eens kijken of het niet beter is om via een buitenlandse bv uit het zicht van de Nederlandse Belastingdienst te blijven om zodoende nog iets over te houden van de vruchten van hun arbeid. En die gaten in dat stelsel zijn er. Vooral via de voormalige oostblok landen krijg je vaak de mogelijkheid om hier belasting te ontduiken en daar lager af te tikken.

Is dat dan DE oplossing. Ik vraag het u!

Wat is de oplossing dan wel?!