100 km/pu op de snelweg


De maximumsnelheden in de Verenigde Staten zijn niet zo eenduidig als vaak in Europa. In de Verenigde Staten heeft elke staat zijn eigen snelheidslimiet. De maximumsnelheid wordt uitgedrukt in mijlen per uur, en zijn doorgaans afgerond op 5 mijl. De maximumsnelheden liggen tussen de 60 mijl per uur (100 km/uur) in Hawaii tot 80 mijl per uur (130 km/uur) in delen van TexasUtahIdaho en Wyoming.

Een gebruikelijke verdeling is als volgt:

  • 15 – 25 mph (25 – 40 km/h) in schoolzones
  • 25 – 35 mph (40 – 55 km/h) in woonstraten
  • 35 – 45 mph (55 – 70 km/h) op stedelijke hoofdwegen
  • 50 – 65 mph (80 – 105 km/h) op belangrijke stedelijke hoofdwegen
  • 45 – 65 mph (70 – 105 km/h) op enkelbaans wegen buiten de kom
  • 55 – 70 mph (90 – 110 km/h) op semi-snelwegen en expressways
  • 65 – 80 mph (105 – 130 km/h) op rustige Interstate Highways

De hoogste limieten worden doorgaans gevonden in de staten in het westen van de Verenigde Staten, met uitzondering van de kuststaten langs de Pacifische Oceaan, terwijl de laagste limieten doorgaans in het stedelijke noordoosten van het land liggen. Er zijn enkelbaans wegen in Texas met een maximumsnelheid van 75 mph (120 km/h), twee snelwegen in Texas met een snelheid van 80 mph (130 km/h) en één met 85 mph (137 km/h). De laagste limieten vindt men in Hawaii.

Denk na het lezen van bovenstaande nog eens na, Amerika. Een erg groot land. En doorgaans mag je max zo rond de 55 – 65 mph rijden. Dus max 105 kilometer per uur! De gemiddelde Amerikaan heeft er geen probleem mee om te forenzen. En dan gemiddeld voor de heen en terug reis 2 uur uit te trekken. vergelijk dat eens met Nederland.

Want als er geen files staan, rijd je in circa 2 uur van west naar oost, en in circa 3 uur van noord naar zuid.

Waarom is het dan zo belangrijk dat wij hard willen rijden? Want rekenkundig snap ik het wel als je stelt dat 130 rijden je sneller op de plaats van bestemming aankomt omdat dat circa 23% sneller is. Ja, als je door kunt rijden. Maar het komt mij voor dat de vangrail magnetisch is, want ik zie het bijna dagelijks gebeuren. Men voegt in op een meerbaansweg en knalt zonder dat er aanleiding is, gelijk door naar de linkerbaan. Heel vaak rijd ik rechts en bij het vertragen van de snelheid vanwege een aankomende file zie je men links al stil staan en ik rijd rustig door.

Een wethouder uit Berlicum heeft de proef op de som genomen. En zijn uitkomsten op de lange afstand zijn verbluffend. Het scheelde op ritten van over de 150 kilometer doorgaans een paar minuten. Maar hij reed relaxter, verbruikte minder brandstof en kwam heelhuids en minder moe aan.

Zou het niet zo zijn dat Nederlanders leiden aan een minderwaardigheid complex en dit via het type auto en de snelheid proberen te compenseren? Want anno nu zie ik haast altijd en bijna structureel Tesla’s te hard rijden, is mijn bumper heel aantrekkelijk voor Audi’s die er aan moeten ruiken en zijn Golfjes vast gelijmd aan de vangrail. Typisch?

Wat is de issue inzake 100 km/pu op een dag? Dat je 5 minuten eerder moet vertrekken? Ik schat zo in als doorsnee weggebruiker dat als wij allemaal ons houden aan de max snelheid van 100 kilometer per uur, wij sneller op locatie komen dan nu! Ik ben voor 100 km!