Water verbruik


Dagelijks tanken glazenwassers hun busje of aanhanger vol met fris, sprankelend helder osmosewater. Per persoon gemiddeld 500 liter per dag. Nu weten we allemaal wel hoe je osmosewater “maakt”.

Via een di filter heb je geen waste water, maar wel dat de hars op een dag na een x aantal liters verzadigd is. Via een ro filter ligt het heel anders. Afhankelijk van welke vorm ro filtratie dat je gebruik maakt heb je tussen de 2 en 3 liter drinkwater nodig voor 1 liter osmosewater.

Niet iedereen kan de waste opvangen en opnieuw verwerken, al dan niet verdund met schoon water. In Belgie kom ik nog wel eens creatievelingen tegen die een IBC tank met regenwater vullen, die laten bezinken en dat samen met de waste nogmaals door de ro leiden.

Maar de reguliere ro filters gaan tot circa 750 ppm voordat er verzadiging optreedt. Meer kunnen zij niet aan. En uiteindelijk moet je ook de voor- en hoofdfilters eens vervangen. En water met een hoog ppm gehalte verkort de gebruiksduur van je ro filters aanzienlijk.

Nu kost drinkwater per 1.000 liter circa 2,50 euro inclusief alle belastingen en heffingen. Puur kost het circa 1 euro per kuub.

Dus het produceren van een kuub is niet zo duur. Maar wel als je bedenkt dat je dan dus mogelijk 2 liter water weg gooit. En zoals velen al roepen, zoet water, drinkwater wordt schaarser. Dus willen we osmosewater blijven gebruiken, moeten we echt eens gaan denken wat we met de waste gaan doen. Simpelweg in het putje is geen optie meer, en ook bij verdunnen met hemelwater houd het ergens op. Bovendien mag je opvallend genoegd niet zomaar je regenwater in grote hoeveelheden opvangen voor eigen gebruik. Daar heb je zelfs een vergunning voor nodig.

Wat zouden we kunnen doen om de waste productie te kunnen verminderen?