Soop


Op een zekere dag kwam er iemand mijn kantoor binnenlopen en zette twee flesjes voor mijn neus. Een met oranje, de andere met een diepzwarte vloeistof. Ik denk dat jij dit wel leuk vindt, sprak hij mij toe. Ik wierp een blik op de flesjes en kon zo niet zeggen wat er voor mijn neus stond. Ik pakte het flesje en las het volgende: soop is gemaakt van koffie dik, de andere fles zei, soop is gemaakt van sinasappelschillen, Ik heb direct even rond gekeken en ben zo enthousiast dat ik nu de tekst van de website (zie link onderaan de tekst) hieronder weergeef:

250 miljoen kilo sinaasappelschillen

SOOP vertelt het verhaal van de (hopelijk naderende) circulaire economie. De zepen van SOOP worden gemaakt met organische reststromen, zoals koffiedik en sinaasappelschillen. “Jaarlijks creëren we in Nederland met z’n allen een berg van 250 miljoen kilo aan sinaasappelschillen.” Door zeep te verkopen – de zeepjes zijn begin 2018 verkrijgbaar! – dat gemaakt is met deze reststromen, laat Robert-Willem mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met circulaire economie. “Koffiedik en sinaasappelschillen zijn herkenbaar voor iedereen. Het zijn stoffen die mensen vaak zelf produceren.”

Geen chemische troep

Bovendien zijn het twee grondstoffen die van nature heel geschikt zijn voor zeep. Robert-Willem: “Als mijn oma vroeger in de tuin had gewerkt, maakte ze daarna altijd haar handen schoon met koffiedik en groene zeep. De harde korreltjes van koffie werken als een scrub waarvan je huid schoon en zacht wordt.” Daarnaast heeft koffiedik een neutraliserende werking, waardoor nare luchtjes verdwijnen. De sinaasappelschillen en sinaasappelolie (afkomstig uit de schillen) in de zeep zorgen vervolgens voor een mooie kleur en geur. Sinaasappelschil heeft ook een ontvettende kracht en het is goed voor je huid. “De zeep is duurzaam geproduceerd. Het bevat geen palmolie, geen plastic en geen rotzooi. En dat hoeft ook niet, want koffiedik maakt beter schoon dan chemische troep”, aldus Robert-Willem.

Gebruik maken van het bestaande

SOOP werkt samen met een leerwerkbedrijf in onder andere Amsterdam. Robert-Willem: “Veel mensen met een bepaald niveau worden nu genegeerd, maar wij zijn van mening dat iedereen het recht heeft op mooi en zinvol werk.” Het leerwerkbedrijf gaat SOOP helpen bij het ophalen en verwerken van koffiedik in Amsterdam. “We maken zoveel mogelijk gebruik van de al bestaande productiefactoren, waaronder de logistiek. Het leerwerkbedrijf brengt ’s ochtends de post rond en kan daarna meteen op die locaties koffiedik meenemen en vervoeren.”

Een steentje bijdragen

Wie zeep van SOOP koopt, draagt dus bij aan een circulaire economie die verbonden is met de natuur (in de vorm van koffiedik, sinaasappelschillen en sinaasappelolie) en de samenleving, want bijna iedereen is producent van de organische reststromen en het leerwerkbedrijf. Om het verhaal nog duidelijker te maken wil Robert-Willem de zeep op de markt brengen in de vorm van een ronde waardemunt. “Als koper zeg je daarmee dat je gelooft in een nieuw economisch systeem.” De zeep is vanaf begin volgend jaar te koop via een aantal webwinkels.

Groot, groter, grootst

Het doel van Robert-Willem en Noor met SOOP is duidelijk: de wereld veroveren. “Maar we gaan eerst iets groots opzetten in Nederland.” Op dit moment is Robert-Willem druk bezig met het op de markt brengen van de vaste handzeep, maar het is de bedoeling dat scrub en vloeibare zeep gauw zullen volgen. De tweede stap is het verbreden van het productassortiment van SOOP. “We willen in de toekomst ook gaan werken met citroen, grapefruit, limoen en zeewier. En ik kan nog wel meer organische reststromen bedenken die een toegevoegde waarde kunnen hebben in zeep”, aldus Robert-Willem.

Meer circulair

Naast zeep maakt Robert-Willem vanuit zijn bedrijf We Are Beeblue ook bier: TOOST. En je raadt het al, ook dat is gemaakt van een organische reststroom. Ieder jaar wordt in Nederland zo’n 380 miljoen kilo (!) brood afgedankt. “Maar gelukkig kun je van brood een heerlijk biertje maken!”

En dan nog dit…

Van sinaasappelschillen kun je (naast zeep) ook andere mooie dingen maken. Wat dacht je van parfum? Het natuurlijke parfum VERSCHIL is gemaakt van sinaasappelschillen.

Wilt u meer weten waar u deze producten kunt kopen, bel met Hilco Kooistra van KBL schoonmaakcentrum