Middelbare scholen poetsten


Ik maak al heel wat jaren diverse scholen schoon. Van kinderdag verblijven tot universiteiten. Ik denk dat ik rustig mag zeggen dat ik veel ervaring heb opgedaan in deze jaren hoe een school in elkaar steekt.

Ik moet nu echt zeggen dat scholen steeds meer afval bevatten, en zelfs smeriger worden. Vreemd dat ik dat stel. Ik durf op te merken dat het steeds erger wordt. Uiteraard heb ik niet over uw kinderen, want die doen zoiets niet. Nee, ik praat natuurlijk over anderen die hun kinderen niet opvoeden of normen en waarden bij brengen.

Ik ga hier dan ook wat botte uitspraken doen, en dat geheel op persoonlijke titel. Met de opkomst van sociale media, de welvaart en het vervagen van normen en waarden is schoonmaken op scholen een hels karwei aan het worden. Hoe lager het onderwijs, hoe lager het schoonmaak budget. Ik kom echt nog op scholen lysol tegen. De ervaren schoonmakers weten wel wat ik dan bedoel.

U zou het ook kunnen weten omdat met name basisscholen ouders steeds vaker inzetten voor allerlei ondersteunende zaken. Het rijtje ga ik niet opnoemen, het effect is duideljk dat scholen kampen met lage budgetten.

Maar als ik anno vandaag zie dat op veel middelbare scholen via sociale media de jeugd elkaar gek maakt om dingen te doen en daar films van te posten, weet ik niet eer wat ik daarvan moet vinden. Als jongens in plaats van het toilet de urinoir gebruiken om te poepen, mag ik dat dan gek vinden. Of naast de toiletpot een hoop deponeren. Of meisjes die met maandverband en tampons ware kunstwerken aan muren en plafonds in elkaar knutselen? Ik kan wel stellen dat een kwart tot de helft van de beschikbare schoonmaaktijd wordt gespendeerd aan het ruimen van zooi en afval.

Drinkpakjes, boterhammen en fruit zou je na het consumeren gewoon in de afvalbak meten gooien, is mijn mening. Maar je vindt dit letterlijk overal terug, behalve in de afval bak. Nou ja, brood belegd en wel vind je in 1 dag genoeg terug in de afvalbak op een school om een dorp in Afrika een wek te eten te geven.

Als ik vroeger thuis kwam en ik was iets kwijt of verloren, ik kon terug om het te gaan zoeken. Als ik zie wat op een gemiddelde school aan gevonden voorwerpen opslaat, is het niet bevatten hoe de jeugd dat thuis uitlegt en dat ouders dat goedvinden. Ik heb het dan over dure merkkleding en schoenen, ipods, gsm. handtasjes, complete tekensets en zakjapanners. Blijkbaar heeft men genoeg geld om dat allemaal opnieuw aan te schaffen.

En dan heb ik het natuurlijk nog niet gehad over het simpelweg uit de handen laten vallen van afval omdat de afvalbak in de hoek van de klas staat. Nee hoor, je laat het gewoon achter op of onder je tafel. In plaats van in schriften te schrijven, teken je op het tafelblad. En als je wordt aangesproken op je gedrag, geef je gelijk een grote bek of je schakelt je ouders in die het wel even opnemen voor de kroost.

Ik hoorde van een collega die vertelde dat op de Wadden eilanden er een school is waar leerlingen hier niet op worden aangesproken. de school heeft het geprobeerd maar de Ouderraad en ouders vonden dat hun kroost daar kwam om iets te leren en niet om op te ruimen of schoon te maken. Daar heb je toch een schoonmaakbedrijf voor!

bedenk de volgende keer dat u op een ouderavond op school komt, dat je te maken hebt met een laag budget en een hoop viezigheid. Ik nodig iedere lezer van harte uit om een week ’s avonds mee te lopen op de school van uw kind om zelf te ervaren wat het inhoud om een school de volgende morgen weer representatief te krijgen.

Ik verwacht niet dat u andermans kinderen opvoedt, maar wat wij nu mee maken slaat nergens op.