DRINKEN WE STRAKS ALLEMAAL ONS EIGEN REGENWATER?


Op deze pagina las ik een heel interessant verhaal over regenwater. https://www.hetkanwel.net/2016/04/08/hemelswater/

Samengevat:

Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt per dag 262 liter water. We hoeven de kraan maar open te doen en we hebben schoon drinkwater. We kunnen ermee koken, douchen, de was doen en we trekken er zelfs de wc mee door. Een echte luxe als we het vergelijken met de rest van de wereld waar, in een groeiend aantal landen, waterschaarste een steeds groter probleem vormt.

Regenwater drinken

In Nederland zijn er technieken die je kunnen helpen om je eigen regenwater te zuiveren, zodat je het kunt drinken. Dat kan door regenwater via de dakgoot op te vangen in een tank. Het omzetten van regenwater in drinkwater gaat alleen niet vanzelf. De regen wordt in de atmosfeer verontreinigd. Ook in de dakgoot kan het allerlei viezigheid meenemen. Het moet dus heel goed gefilterd worden. ( maar let op!, Niet iedere gemeente staat toe dat u regenwater voor eigen gebruik opvangt. Controleer of uw vergunnening- of meldingsplichtig bent hiervoor. Particulieren hoeven dat niet aan te vragen).

Filters zijn noodzakelijk

Regenwater kun je zuiveren met een ultrafiltratie-membraan. Dit filter scheidt het water van de bacteriën en andere opgeloste stoffen. Je kunt het regenwater vervolgens bewaren in een vat, maar het moet constant gemonitord worden. Voor de meeste huishoudens is dat niet praktisch, want het is duur en kost veel tijd. Daarnaast kun je het water alleen voor eigen gebruik drinken.

Wat op dit moment voor individuele huishoudens heel goed werkt, zijn installaties die je regenwater opvangen en zuiveren, zodat je er de wc mee kunt doortrekken, je wasmachine op kunt laten draaien en je huis mee kunt schoonmaken.

De komende paar jaar is het in Nederland niet waarschijnlijk dat we massaal direct ons regenwater zullen drinken, maar wellicht wordt ons regenwater op termijn op grote schaal door de waterbedrijven opgevangen en gezuiverd. Op deze manier helpen we het natuurlijke proces een handje. Tot die tijd kunnen we het riool ontlasten en minder water gebruiken als we ons regenwater opvangen en bijvoorbeeld gebruiken om de tuin mee te sproeien, want als we het op wereldschaal bekijken, is zuinig omgaan met ons drinkwater van groot belang.