BEN JIJ STRAKS OVERAL ONLINE VIA JE VERLICHTING?


Een leven zonder internet. Wie kan zich dat nog voorstellen? Draadloos internet is inmiddels een nutsvoorziening, zoals elektriciteit en water, maar we gebruiken zo veel data dat de verbinding soms hapert. Er is iets nieuws in aantocht en het klinkt veelbelovend. De naam is Li-Fi. Wat is het, hoe werkt het en waarom is het duurzaam?

Het is niet zo gek dat ons internet af en toe hapert. Wereldwijd maken miljarden computers, tablets en mobiele telefoons gebruik van het internet. Mobiele telefoons zenden maandelijks alleen al 600 terabytes aan draadloze data uit via radiogolven. Dat werkt nu nog goed, maar het spectrum radiogolven zal op termijn te klein worden om aan de vraag te voldoen. Er wordt dus druk gezocht naar alternatieven. Li-Fi zou er een kunnen zijn.

Een LED-lamp met een microchip

De term Li-Fi staat voor “Light Fidelity” en betekent letterlijk het verzenden van data via licht. Je maakt met je computer, tablet of smartphone een draadloze connectie met een LED-lamp. In de LED-lamp zit een kleine microchip, waardoor de lamp niet alleen licht geeft, maar ook werkt als een router. Net als met Wi-Fi, kun je een apparaat via de lamp, draadloos met het internet verbinden en data met hoge snelheid versturen.

De Duitse natuurkundige Harald Haas bedacht de term en introduceerde deze in 2011.

 

Lees hier het hele artikel: https://www.hetkanwel.net/2018/07/11/li-fi/