Visie top 5 schoonmaakbedrijven: branche zoekt antwoorden op wereld in transitie


Op Servicemanagement stond deze titel met tekst.

Maar dit is uitsluitend de visie van de top 5. En als mkb ondernemer zie ik in de door hen genoemde oplossingen geen soelaas voor het probleem. M.i. benaderen zij het probleem van de verkeerde kant, maar dat is mijn mening. Data gedreven contracten of oplossingen op de werkkar, visuele contracten, hybride toepassingen, bewegingssensoren, het zal allemaal wel.

MKB oplossingen

mkb bedrijven kijken anders naar personeel als de top 10. Mede doordat de directie en/of eigenaars zelf afkomstig zijn van de werkvloer of mee werken. Zij weten direct wat er met hun personeel scheelt, maar hebben vaak de hulpmiddelen niet. Via SieV kunnen deze kleine ondernemers aankloppen met vragen bij een aantal loketten. Daar krijgen zij antwoord op veel vragen op het gebied van Personeelszaken.

Op praktische zaken kunnen zij een antwoord vinden op het forum van SieV. Maar dat wijst zichzelf wel. Waar komen nu de meeste problemen voor, bij bedrijven tussen de 1 en zeg 6 miljoen omzet. Daar zit een groei in en financieren zij veel voor. Doorgaans is de groei vaak buiten de eigen regio en daar zit te weinig PR voor het desbetreffende bedrijf. De doelgroep kent de grote 10 of het lokale bedrijf.

Wat te doen? Ik hoor veel praktische oplossingen. Veel bedrijven gaan in gesprek met de klant over de werktijden. Als een klant daar flexibel mee omgaat, kan een schoonmaakbedrijf veel meer inspelen. Zo ook de traditionele vakantie- en Kerstborrel. Nu wordt dat erg gewaardeerd, maar stiekem komen daar meer gelegenheden bij zoals Pasen waar men iets extra’s doet.

Hoger Loon

Vakbonden zijn er van overtuigd dat hoger uurloon mensen motiveert. Uiteraard hebben zij geen ongelijk, maar mis ik de nuance. Veel bijstand moeders krijgen toeslagen. Met een hoger uurloon en dus een hoger periode inkomen kan het zijn dat zij daardoor buiten de boot vallen qua toeslagen of minder alimentatie krijgen Werk loont hier niet. Zij gaan dan minder werken om zodoende op hetzelfde inkomen uit te komen zodat alle toeslagen intact blijven. Door minder uur te werken scheelt dat aanzienlijk in de Kinderopvang. Daar zit grof gezegd het verdienmodel voor werknemers in.

Dus gaan de kleinere bedrijven kijken hoe zij kosten kunnen besparen om zodoende het voor iedereen aantrekkelijk te houden. Als de baas een gedeelte van de kinderopvang betaald, of een auto koopt die de werknemer aflost via het salaris en meer van dit soort acties, houden zij personeel binnenboord. En krijgen dan ook weer aanloop bij vacatures vanwege hun secundaire arbeidsvoorwaarden.

Heel wat anders als data gedreven schoonmaak, want hoe je het went of keert, ook middels technologische oplossingen moet er iemand het vuile werk doen. En heb nou eens aandacht voor die persoon. Een stukje waardering en respect doet wonderen voor deze mensen. Want met techno oplossingen vermoed iedereen het Big Brother gebeuren. Want iedereen kan zien wat je waar doet en hoelang er over doet.

Laat iemand aub even een sigaretje roken of een bakkie doen ipv precies uit te volgen waar men hoelang moet poetsen.