Als schoonmakers een gebouw ontwerpen…


Als ik een gebouw mocht ontwerpen, wordt het een functionele schoenendoos. Met mooie vormen maar voorzien van allerlei nuttig functies en/of zaken die het facilitaire diensten het mogelijk maken om simpeler te werken. Geen overdadig of extreme vormen, maar organische vormen met het oog op functionaliteit. Passend in een omgeving, dienstbaar aan historie en bedacht op een gebruik van dertig tot vijftig jaar.

Dat betekent dus ook voorzieningen aan de buitenzijde van de gevel zoals water en stroompunten. Zo kan een hovenier daar gebruik van maken bij tuinonderhoud, de glazenwasser bij het wassen van de ramen en zelfs indien u zelf een feestje geeft kan daar iets mee gedaan worden buiten.

Binnenzijde

En de binnenzijde, waar begin ik en waar houd ik op? Belangrijk aandachtspunt, zorg voor voldoende wandcontactdozen. Die heb je eigenlijk nooit genoeg. (kijk maar naar alle verlengsnoeren en dozen om u heen)/ Sanitair is m.i. ook veel in te winnen. Door simpele zaken aan te brengen zoals haakjes waar dames hun jas en/of tasje aan kan hangen. zowel ik de sanitaire ruimte als daar buiten.

Entree

Een entree met receptie mag best imponerend zijn, maar hoeft geen lege holle ruimte van meerdere verdiepingen te zijn. Een warme entree waar men bij binnen komen voelt alsof je thuis komt. Warm, compleet met zitjes en strategische kunst is meer dan een grote holle ruimte.

Een glazen lift, ziet er leuk uit, maar qua onderhoud een crime. Platte daken, dan zorgen voor regenwater opvang (indien toegestaan door de gemeente) en zonnepanelen. Maar ook daar weer een water en stroom aansluiting voor onderhoud.

Vergaderzalen en gemeenschappelijke ruimtes

Waarom tegenwoordig alle vergaderzalen grote aquaria zijn, is mij niet geheel duidelijk. Het scheelt enorm in de privacy, dat wel. Zelfde geld voor aula, kantine of mensa. Is uw eetkamer hetzelfde ingericht als deze zakelijke ruimtes? Zorg daar ook voor gezellige maar ook functionele plekken waar mensen in alle rust kunnen lunchen. En waar deze ruimte vlot kan worden aangepast naar een grote vergaderzaal. Daar in deze gemeenschappelijke ruimtes vouwt u aan de sfeer van een bedrijf.

Catering en Schoonmaak

Een leger strijdt op zijn maag is een bekend gezegde. U hoeft niet gelijk een catering bedrijf in uw bedrijf te hebben, maar u kunt ook een extern bedrijf inschakelen. Zelf heb ik goede ervaringen met bedrijven die lid zijn van VOCcateraars. Zij kunnen elk bedrijf een goede aanbieding maken.

Maar een bedrijf dat geen schoonmaak heeft, is geen bedrijf. Schoonmaken is een Vak. En ja, in kleine organisaties kan iemand meerdere functies hebben om alle facilitaire taken op te vangen en/of uit te voeren. Maar deskundigheid is ook in te schakelen. Ik schrijf werkprogramma’s op verzoek van klanten uit tot handige tools voor de eigen dienst. En uiteraard maak ik offertes voor de complete schoonmaak van uw gebouw. Ik adviseer u als u een schoonmaakbedrijf in wilt gaan schakelen deze te selecteren bij een brancheorganisatie als SieV Daar zijn mkb schoonmaakbedrijven te vinden die vaak net iets meer service kunnen bieden.

Lokaal MKB

Zoals u merkt, ik adviseer doorgaans gebruik te maken van lokale of regionale bedrijven. Niet dat landelijke organisaties slechter zouden zijn, maar ik voel mij prettiger daarbij. En lokale bedrijven zijn ook goed voor de lokale economie. Want bedrijven als Amazon sponsoren geen lokale culturele instellingen of sportclubs. Wat dat betreft doet Rabobank dat goed. Zij hebben landelijk een deal met de KNHB en dat zie je dan lokaal terug.

Zoals gezegd, de lokale ondernemers verdienen uw steun. Zij zorgen voor leven in uw gemeenschap. Zorg ervoor dat door uw inkopen lokaal te doen, zij instaat kunnen blijven de gemeenschap van dienst te zijn.