Onderhoudsvrij of onderhoudsarm


Wat is het verschil?

Als je bovenstaande woorden door Google haalt, zie je primair eerst kunststof kozijnen voorbijkomen, op de voet gevolgd door kunststof dakkapellen. Daarna komen de tuinen aan de beurt en af en toe een vloer of aluminium geveldeel.

Onderhoudsvrije kunststof kozijnen

Toen ik ongeveer 25 jaar geleden op een event in het Archeon was over kunststof kozijnen sprak men daar heel lovend over. Men repte over de fabricage, de montage en zelfs de recycling. Maar wat er in de tussenliggende periode gedaan moest worden, zweeg men. Op mijn vragen werd er schouderophalend gezegd dat een lapje erover heen wonderen deed.

Dit staat te lezen op een website van een leverancier van kunststof kozijnen:

Onderhoudsarm & onderhoudsvriendelijk betekenen hetzelfde. Deze materialen zullen uit zichzelf geen onderhoud vragen, maar door buitengebruik in weer en wind zal het materiaal op den duur toch een beetje vies kunnen worden.

Op dat moment reinigde ik van talloze flats in Rotterdam de kunststof kozijnen voor een vastgoed beheerder. Hoe hoger wij kwamen, hoe zwarter dus vuiler de kozijnen. Op sommige kozijnen was goed te zien hoe een ijverige iemand de kozijnen had proberen bij te houden. Tot reikwijdte waren deze wit, daarna zwart.

In die tijd was er amper iets bekend over reiniging en reinigingsmiddelen voor kunststof. Producenten adverteerde met onderhoudsvrije kozijnen.

Onderhoud vriendelijke vloeren

Ga je op dit topic googelen, word je bedolven door leveranciers die allemaal beloven dat hun type vloer het meest onderhoudsvriendelijk is. In dit geval staat het voor gebruik en schoonmaak.

En als je alles mag geloven is luchtig stofzuigen of wissen wekelijks en af en toe een sopje meer dan genoeg om jarenlang plezier te hebben van uw vloer. Ongeacht het type. De meest bizarre tips zag ik voorbijkomen zoals, je mag geen mierenzuur op hout gebruiken om deze schoon te maken.

Probleemstelling

Als professioneel schoonmaakbedrijf probeer je alles schoon te houden. Maar hoe moet je een klant overtuigen de vloeren een keer per zoveel tijd te laten behandelen als de fabrikant en leverancier daar luchtig over doen.

Klanten houden vast aan het door de leverancier opgelegde onderhoud voorschrift om de garantie te behouden. En die komen dan met producten waarvan iedere goed opgeleide schoonmaker weet dat over een x tijd er een serieus probleem ontstaat omdat de vloer met iedere “behandeling” niet schoner wordt, maar meer vuil aantrekt.

Oplossing(en)

Die zijn er zo 1-2-3 niet. Wat en hoe men verkoopt en welke garanties daar worden afgegeven, daar kan de schoonmaakbranche niets aan doen. Idem met de tv-reclames die wondermiddelen aanprijzen op ieder gebied.

Mijn advies is dan altijd om met de klant in gesprek te gaan. Lever bewijs door een stuk schoon te maken. Laat zien wat het betekent. Wijs op esthetische kant van een schoon gebouw zowel aan binnen- als buitenzijde. Maar maak aub niet de fout door met coatings aan de gang te gaan die niet of nauwelijks meer te verwijderen zijn. Ziet er mooi uit, maar aansluiting en/of verwijdering is een ramp. Dat ga je nooit meer goed krijgen.

En beste klanten, laat je niet zomaar iets aanpraten. Betrek juist diegene die het frequent schoon maken voor u in uw keuze. Stel in samenspraak met leverancier en schoonmaakbedrijf een plan van aanpak of meerjaren planning op om de aankoop zo goed mogelijk de tand des tijds te doorstaan.

Conclusie

In mijn beleving worden de termen onderhoudsarm, onderhoudsvrij en zelfs onderhoudsvriendelijk gebruikt als verkooptechniek, En niet als advies hoe uw aankoop het beste schoongehouden kan worden.