Ik stop er mee…..


Veel mensen die mij kennen denken nu vast weer zoiets als, wat is hij nu weer van plan.

Maar deze keer gaat het niet over mij. Het gaat over pensioen. Bovenstaande titel was juist een catch om dit verhaal te gaan lezen. Want heel veel mensen zijn nu absoluut niet bezig met hun pensioen. Dat is namelijk iets voor later, als ik oud(er) ben. Maar op jonge leeftijd al bewust omgaan met uw pensioen kan prettige gevolgen hebben. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk in de schoonmaak? Wat is pensioen eigenlijk?? Nu ik uw aandacht heb nodig ik u uit om verder te lezen

Pensioen is ‘geld voor later’. Voor als u niet meer werkt.

Elke maand gaat een deel van uw salaris naar uw pensioenpotje. U hoeft daar niets voor te doen. Ook uw werkgever stopt elke maand geld in dit pensioenpotje. Het pensioenfonds zorgt voor uw geld.

Wat is AOW?

U krijgt niet alleen pensioen. U krijgt ook elke maand geld van de overheid. Dit is uw AOW-uitkering. Iedereen die in Nederland woont, krijgt AOW. Voor 1 januari 2013 begon deze uitkering op 65 jaar. Na 1 januari 2013 wordt deze AOW-leeftijd in stapjes verhoogd tot 67 jaar. Meer informatie over AOW leest u op www.svb.nl.

Stichting Pensioen Schoonmaak en Glazenwassers

Wij willen een pensioen uitbetalen aan iedereen die bij ons is aangesloten. Dat zijn onze deelnemers en gepensioneerden.

Deelnemers zijn: 

  • werknemers die pensioen opbouwen bij ons;
  • (ex-)werknemers die eerder pensioen opbouwden bij ons.

Gepensioneerden zijn mensen die een uitkering van ons krijgen.

Bent u bij ons aangesloten?

Dan betalen u en uw werkgever premie voor uw pensioen. Wij beheren en beleggen dit geld. Met de opbrengst betalen wij pensioenen. Dat is niet alleen ouderdomspensioen. Als u komt te overlijden, krijgen uw partner en kinderen van ons pensioen. Dat noemen we nabestaandenpensioen. En kunt u niet meer werken, omdat u arbeidsongeschikt bent? Dan bouwt u bij ons pensioen op zonder premie te betalen.

Regeling RAS; Eerder stoppen met werken RAS
Je maakt gebruik van de regeling “eerder stoppen met werken”. Met deze regeling stop je met werken, maar ga je nog niet met pensioen. De RAS betaalt deze uitkering. Dat is mogelijk vanaf 1 jaar voor je AOW-leeftijd (nu 66 jaar en 4 maanden). Als je voordat je gebruik maakte van deze regeling fulltime (38 uur per week) werkte bouw je vanaf het moment dat je stopt 186 euro bruto per jaar minder op aan pensioen. Dit is 15 euro bruto per maand wat je minder krijgt vanaf het moment dat je met pensioen gaat. Als je voor een deel stopt met werken, geldt dit alleen voor het deel dat je stopt.

Regeling Pensioenfonds; naar voren halen pensioen
Het pensioenfonds heeft je hier een brief over gestuurd. In deze brief staat dat je het pensioen naar voor kunt halen, zodat je dit tegelijk ontvangt met je AOW. In deze brief wordt ook uitgelegd dat je kunt kiezen voor meer of minder pensioen. Dit betaal je zelf vanuit je pensioenpot en heet omruilen. Meer uitleg hierover staat in de brief en op de website van het pensioenfonds: https://www.pensioenschoonmaak.nl/plan-uw-pensioen/welke-keuzes-hebt-u/

Samenloop regeling RAS en Pensioenfonds
Als je gebruik maakt van de regeling ‘eerder stoppen met werken’ van de RAS is het dus ook mogelijk om het pensioen naar voor te halen en dit tegelijk met de ESMW-regelnig te laten starten. Hierover kun je contact opnemen met het pensioenfonds. De contactgegevens kun je hier terugvinden: https://www.pensioenschoonmaak.nl/contact/

Bronnen:          www.pensioenfondsschoonmaak.nl

                          www.ras.nl