Zonneparken


je ziet deze parken nu zo door heel Nederland verschijnen langs snelwegen en andere afgelegen plekken. In principe wordt landbouwgrond hiervoor opgeofferd. En in een klein land als de onze is iedere vierkante meter een kostbaar goed. Dus daar dient verstandig mee om gegaan te worden.

Nu heb ik onlangs een pauze gehouden en stond naast een dergelijk park. Wat mij opviel is overal hetzelfde. Laag bij de grond geplaatste panelen op een drassige ondergrond. en dat is voor mij iets vreemd. drassige grond is niet de meest stabiele ondergrond. Daarnaast valt dan op 1 strekkende meter tien keer zoveel water door het afdruip mechanisme terwijl onder de panelen amper water komt.

Modder

Voor onderhoud zie je dan wagens door blubber zwoegen, mannen met laarzen ploeteren dan naar een kast om te inspecteren ofzo. Ik begrijp dat je de panelen laag moet bouwen vanwege het gevaar van windschering. Maar waarom hangt er dan geen regengoot onder die panelen die aansluit op een regenwater bassin of sloot? water wat van deze panelen afdruipt wat dan via een bassin weer wordt opgevangen en dan nuttig gebruikt wordt, lijkt mij een win-win situatie.

Zo hebben wijlen Frank de Valk, hoofd sales manager BeNeLux van Unger Global en ik op een locatie in Belgie een demonstratie gegeven met een Unger RO30. Water werd tien meter omhoog opgepompt uit het regenwater bassin. Stroom haalde we uit de panelen. Water werd gefilterd door de RO machine, de panelen werden door mij gereinigd en het “vieze” water viel op het dak en zo terug via de regenpijp weer in het bassin. De klant was zo gegrepen door het hele groene karakter van deze wijze van reinigen dat wij de machine van mij ter plekke op het dak achter moesten laten. Nu worden daar iedere maand de panelen zowat gratis( muv arbeidstijd) gereinigd wat het rendement ten goede komt.

Dan zouden architecten daar toch ook op moeten komen, zou je denken. Nee, gewoon laten plenzen en door de modder sjouwen. Grond enerzijds laten verdrogen en een stukje verderop verzuipen. Er mag en kan toch niets groeien, dus waarom het water niet opvangen voor hergebruik. Voor het land wat er naast ligt om dat in de zomer te besproeien. om het af te voeren via de sloten en zo het grondwater peil op hoogte houden.

Ik ben benieuwd of dit denkbeeld reactie op gaat roepen.