Hoe ziet een schoonmaakbedrijf uw gebouw?

Misschien een gek topic maar wij zijn degene die een gebouw 30 tot 50 jaar schoonmaakt. Dat betekent dat wij uw gebouw net zo goed en mogelijk beter als de gebruikers kennen. Wij zijn degene die voor, onder of na kantoortijd er voor zorgen dat een gebouw in ons beheer schoon wordt en blijft. Dat is iets wat u weet en begrijpt.

En daar ga ik het niet over hebben. Ik wil het met u hebben wat wij vinden van een gebouw. Elk gebouw heeft een specifieke aanpak nodig. En het is dan zo jammer als u een nieuw pand laat wegzetten dat diegene die het dus in onderhoud krijgen geen stem in dit verhaal hebben. Is dat nodig? Naar mijn idee wel.

Waarom denkt u. Een architect denkt hier toch over na. Helaas moet ik u zeggen, dat doen zij niet voldoende. Want er is zoveel waar zij niet aan denken. Want ik ga u nu voorbeelden geven die nagenoeg in ieder gebouw voorkomen en een groot ojah factor hebben.

Voorbeeld 1

De entree is fantastisch. Een balie met allerlei technisch zaken die de indruk wekken dat dit bedrijf alles onder control heeft. Maar achter de schermen kijkende zin wij dat er te weinig stopcontacten zijn en de verlengsnoeren door elkaar kronkelend over de vloer een ware spaghetti vormen. Dat alle receptionistes klagen over tochten koude voeten. Dan zie je ineens een verwarming op wieltjes onder de balie staan, uiteraard aangesloten op een, juist verlengsnoer. Over brandgevaar gesproken, maar dat is niet het topic wat ik nu met u bespreek.

Maar denk aan de werkkast die schoonmakers nodig hebben. Vaak zijn het echte bezemkasten, maar wat daar allemaal in opgeslagen moet worden past in een volwaardige zeecontainer. Waarom voorziet men nu eens de schoonmaakster met een ruimt waar zij haar jas en tas kan ophangen, omdraaien en zonder tegen iets aan te stoten de schoonmaakspullen kan klaarzetten voor gebruik. Warm en koud water en wasbak aanwezig, simpele zaken zou je denken. Maar ruimte is duur en dient zo optimaal gebruikt te worden. Dus hier zie je dan dus de bezemkast. Prop en propvol.

Enfin, het werk neemt een aanvang. Ik doe nu even of we het hier hebben over een normaal kantoorpand. Dus alle bureaus liggen vol met papier, schermen, telefoon, fotolijstjes en mappen. Vensterbanken idem. Er ligt meer afval naast de afvalbak dan erin, koffiekopjes zwerven overal en de perforator heeft weer eens alles laten vallen. En men heeft maar beperkte tijd om alles weer spic en span te maken. Na afloop emmers leeggooien en alles weer in de kast proppen. En dan met volle afvalzakken naar de container. Hopelijk is er een lift. Moet ik nog iets toevoegen aan het plaatje hoe een schoonmaakster moet zeulen met deze zakken. En dan maar hopen dat deze niet lek zijn anders volgt er een flink spoor met koffievlekken door het pand.

Tijd voor een retorisch raadsel: Waarom zit de spiegel in het toilet altijd boven de wasbak? Iemand die zijn handen wast heeft de spiegel niet nodig. Iemand die zijn haar kamt heeft de was bak niet nodig. Dus alleen al uit efficiency overwegingen zou je die al moeten splitsen. Want iemand die zijn handen wast, maakt de spiegels vis maar erger nog, iemand die zijn haren kamt laat de losse haren vallen, juist, in de wasbak. En niemand van u vindt haren in de wasbak een prettig gezicht. Dus uit hygiënisch oogpunt spiegel niet boven de wasbak aub. En als je de spiegel dan toch ergens anders hangt, plaats er dan ook een breed planchet bij. Met een aantal haken. Want dames vinden het prettig om hun tasje op te hangen of om op de planchet te zetten in plaats van op de grond.

En over grond gesproken, waarom zijn de hoeken in een sanitair ruimte niet rond? Voor ons veel beter schoon te maken!

Waarom niet in elk toilet kledinghaken of hoe je zo ook mag noemen.

En dan volgende punt,

De glazenwasser komt binnen de ramen wassen. Maar hoe komt hij bij het glas als alle bureaus strak tegen de verwarming staan. Bureaus zijn niet zo stevig meer als vroeger en je kunt er dus niet op gaan staan. En je reikt dan nog over de schermen ed heen. Maar bij het droogtrekken valt water op de grond, juist tussen de spaghetti aan kabels en verlengsnoeren…

Waarom kan een bureau nou niet eens een halve meter van het raam af staan. Is de vensterbank gelijk geen archiefstelling meer. Kan de schoonmaakster er ook eens achter stofzuigen, mits zij een vrij stopcontact kan vinden. Want die zijn er niet veel meer. En welke stekker mag je er dan uit trekken?

En dan het milieuvriendelijk werken. Afvalscheiding is trending ineens. Overal verschijnen bakken voor elk soort afval. Maar wie moet dat afvoeren? En naar waar? Juist, ondanks de Arbowet sjouwt de schoonmaakster zich een breuk. Want heb je zelf weleens een vuilniszak vol papier gesjouwd? Doe dat eens iedere dag aub. Een sportschool hoeft dan niet meer.

En nu iets gevaarlijks.

De Wet Veilig Werken op Hoogte. Sinds 1998 wet maar architecten hebben er amper een idee dat het bestaat. Een glazenwasser mag niet aan lijnen werken maar ongetrainde mensen mogen wel tokkelen vanaf de Euromast! Contradictie in terminus.

Als adviseur word ik gevraagd te helpen bij aanbestedingen. En wat ik dan tegenkom is ongelooflijk. Een gemeentehuis in een oud klooster dat gaat uitbreiden. Verbouwt de binnenplaats tot kantoorruimte. Maar de wet stelt dat iedere ruimte waar een medewerker werkt moet beschikken over een daglichtopening. Dus tekende de architect ramen in het dak die aansloten op het bestaande gebouw. Maar bij de opname bleek dit glas niet over de juiste nen norm te beschikken zodat de glazenwasser er 4 meter bij vandaan moest blijven of een valbeveiliging systeem moest dragen.

Buiten had men een garage onder de grond gemaakt, dak voorzien van gras. Plaatje klopte tot de opname. Glas moest bewassen worden met een hoogwerker. Maar het dak bleek maar 2,5 ton te kunnen dragen en er lag al 1 ton aan aarde op. Hoe dan erbij te komen?

Rijplaten werkte niet en met telewas kwam je officieel over de begrenzing van het te bewassen oppervlak per gebouw te zitten. Ja, er is een norm voor telewas per gebouw. De architect kon geen oplossing bieden en het was dus aan het schoonmaakbedrijf. Uiteindelijk een oplossing geboden maar dan hoor je wat een dure glazenwasser zeg! Pardon??

Wat ook een probleem is dat een architect niet aansprakelijk gesteld kan worden maar wel het laatste woord heeft. Ik adviseerde bij een school waar de AI in had gegrepen. Ik kwam met oplossingen maar tot mijn verbazing weigerde de architect medewerking. Mijn voorstellen deden afbreuk aan zijn gebouw en dan gaf hij geen toestemming! En wat we ook bedachten, er was altijd wel een partij die dwarslag.

Ik heb zelfs gevraagd om een telewasboot te mogen inzetten. Afgewezen. Wat was de oplossing? Ramen aan de buitenzijde coaten. En dan jaarlijks apart behandelen.

Dichter bij huis. Dongen. De FM vroeg mij wat ik van de aanpassing vond aan het gemeentehuis wat men wilde bouwen. Lang verhaal kort makende, men was compleet niet op de hoogte van wat wij nodig hebben om veilig te kunnen werken. De kleinste telescoophoogwerker kon niet eens naar binnen, ook niet door de invalidedeur. De afstand van deur tot muur was slechts 3 meter, maar de mast ed was 6 meter.

Ironie? Hadden de ontwerpers ook onze hulp ingeroepen hadden wij mogelijk zaken kunnen voorkomen. Gelukkig was het niet te laat en heb ik de FM goed kunnen helpen. Helaas bestede deze man de glasbewassing onderhands uit aan een ander bedrijf…

Maar kijk nog eens in het verleden terug. Marmeren entreevloeren, zag er mooi uit maar de onderhoudskosten per meter waren / zijn hoog. Kunststof en aluminium kozijnen waren toch onderhoudsvrij! Weet u nog? Kantoortuinen was ooit in de mode, maar het was een crime om daar te poetsen. En nu zien we overal in kantoren van die mooie glazen wanden verschijnen. In no-time vol met vette vingers en oude cellotape. En gaat de glazenwasser aan de gang, zie je onderaan vieze randen van het lekwater.

Aan de andere kant, een gebouw wat voldoet aan onze wensen ziet er niet uit, esthetisch gezien. Maar Arbo-technisch een droom. En dat is best te mixen. Maar daar moet over nagedacht worden, ook met degene die ze moet schoonmaken. Als voorbeeld, ook zonnepanelen moeten schoon gemaakt worden en minstens twee keer per jaar!

Maar ik moet ook zeggen dat er gebouwen verrijzen die wel voldoen aan onze eisen als wij ook wat flexibel zijn. Nu zijn er gebouwen met aan de buitenzijde een omgang met raster waar de glazenwasser veilig zijn werk kan doen.

Technische hulpmiddelen maken het werk lichter, makkelijker en soms sneller. Maar schoonmaken is en blijft mensenwerk. Dus vraag ik u vriendelijk maar beleefd, denk bij een volgende renovatie of nieuwbouw ook eens aan degene die het bij moeten houden.

Want anno vandaag krijg ik nog steeds de vraag of ik een prijs kan maken voor het wassen van de onbereikbare ramen…

Of ik 15 jaar oud tapijt schoon kan maken zodat het weer als nieuw eruitziet.