Opleidingen


De schoonmaakbranche kenmerkt zich door tot in de CAO opleidingen vast te leggen en te subsidieren. Alles verloopt heel strak en juist via SVS en RAS.

Maar via een uitzending getiteld: Wat wil je later doen als je groot bent…., ontdekte ik tot mijn verrassing dat deze knul nooit direct kan leren voor glazenwasser. Hij zou na de basisschool via de LTS of zo door moeten stromen naar de praktijkvloer en daar beginnen aan zijn opleiding tot glazenwasser. Volgt u mij nog?

Waarom hebben wij eigenlijk geen opleiding schoonmaker, glazenwasser, gevelreiniger of zelfs huismeester op onze scholen? Ik zie wel op scholen in de afdeling Zorg en Welzijn trainingen om huizen schoon te houden en bedden te dekken, maar deze opleidingen zijn Zorg gericht.

Als je dan doordenkt, zijn er veel functies waar je niet direct voor kunt studeren. Zoals burgemeester en alle overige politieke functies. Je kunt wel Politiek studeren, maar dat maakt iemand nog niet een politicus of politica. Hoe gek is het dan geregeld dat iemand dus niet direct kan leren voor een functie, maar deze slechts met een omweg kan bereiken.

Ik pleit voor een opleiding op middelbare scholen direct gericht op het vak Schoonmaken. Het is toch echt wel Schoonmaken is een Vak, maar je mag en kunt niet direct aan een opleiding beginnen, tenzij je een drop-out bent die via werk een opleiding Schoonmaak gaat volgen. Hoe krom is dat?

serieus?