Leven na Corona, mijn visie


Het is nu mogelijk prematuur om te schrijven over een leven na Corona. Alsof je voor Corona geen leven had. Sorry voor deze titel, maar ik moest een startpunt voor mijn visie hebben.

Nu Corona overal in Europa huishoudt, moeten veel mensen thuis gaan werken. Wat daar uit voort vloeit is het verhaal van deze blog.

Feitelijk door slim plannen zou je het kantoor oppervlak met 30-40% te kunnen krimpen. Daar bij rekening houden dat je overal over voldoende vergaderruimte moet beschikken.

Verwachting

Bedrijven moesten nu anders denken en lieten mensen thuis werken. Onverwacht gaat dit nu door Corona makkelijker dan gedacht omdat mensen thuis (moeten) blijven. De consequenties voortvloeiende uit dit verschijnsel is dat bedrijven mogelijk hun bedrijfs huisvestiging tegen het licht gaan houden.

Dat zou dus betekenen dat de kantine voorzieningen kleiner kunnen worden, de schoonmaak anders ingericht moet worden, planten verschijnen om de ruimte wat op te vrolijken. De traditionele kantoortuin verdwijnt en vaste plekken, met uitzondering van de receptie bij binnenkomen, gaan verdwijnen.

Dat houdt dus m.i. in dat de vierkante meters aan zakelijk vastgoed de komende jaren moet af gaan nemen. Wat op gaat bloeien is de inrichting van de werkplek thuis. Werkgevers zouden dan bijv complete werkplekken bij de werknemer thuis inrichten, en een deel van de kosten van snel internet vergoeden. Hier ligt dus de komende tijd een nieuwe markt.

Schoonmaak in een veranderende markt

Maar ook de schoonmaak verandert. Schoonmaken voor- of na werktijd gaat verdwijnen omdat werkgevers hun ruimtes 24/7 open kunnen gaan zetten. Dat betekent meer en andere vormen van schoonmaak bieden. Daarin kun je als schoonmaakbedrijf dan ook een multifunctionele dienst gaan aanbieden. Zoals eigenlijk al voorspeld werd twee CAO rondes geleden en wat hoog op het verlanglijstje van vakbonden staat. Niet alleen schoonmaken, maar ook denken richting hospitality. Schoonmakers worden het visitekaartje van de klant, vangen gasten op, brengen gasten naar de juiste ruimte, serveren koffie en faciliteren het vergaderproces.

En dat houdt dan weer in dat de huidige schoonmaak CAO het niet meer aan kan. CAO partners moeten door gaan in een facilitair CAO zoals SieV dat al eens heeft voorgesteld. Een CAO met een vast deel voor de gehele inzet, en sub delen op specialisme. Dienaangaande dient ook het opleidingspakket te worden uitgebreid.

Wie is nu eigenlijk facilitair te noemen?

Maar hoever ga je dan in het ondersteunen van een facilitair proces. Beveiliging kan m.i. nog wel geleverd worden. Maar hoveniersdiensten, ligt voor mij al wat gevoelig. Koeriersdiensten, klus- of onderhoudstaken idem. Mogen we zorgtaken gaan uitvoeren in zieken- of bejaardentehuizen….

Zijn wij genoodzaakt duidelijke grenzen aan de dienstverlening te gaan stellen? Mag een schoonmaker wel de gast ontvangen, maar bijvoorbeeld niet de telefoon beantwoorden of mail bevestigen zodat de gast weet dat hij of zij welkom is?

Allemaal zaken die nu mijn aandacht trekken vanwege de crisis die nu rondwaart. Moeten we trendsetten of trend volgen? Maar bij trendsetten zie ik consequenties in de juridische borging van dienstverlening. En mkb bedrijven kunnen simpelweg geen eindeloze stoet van bv-tjes onder een holding gaan plaatsen om iedere holding te laten werken onze de eigen CAO om zodoende verantwoord bezig te zijn.

Leuk idee, kunt u denken. Maar wat doen we dan met al die ;ege kantoorpanden? Of wat moet ik met mijn gebouw als ik 30% krimp in bezetting? Issues waar mijn idee niet zaligmakend is, maar waar veel mee gedaan kan worden.

Ideetjes

Stel, een gemeentehuis kan inkrimpen. Dan zou de Gemeente blijven zitten met vloeroppervlak wat niet beut wordt maar wat wel in de kosten sfeer blijft. Laat ik nu eens vrijdenken en stellen dat deze Gemeente een vleugel herinricht en deze aanbied aan kleine ondernemers. Flexplekken dus. Een ondernemer huurt dan een aantal meters vast of flexibel.

De Gemeente zet zich dan in als verhuurder en de brochure ziet er dan mogelijk zo uit:

Zoek je een permanent kantoor, flexplek of co-working, virtueel kantoor of alleen een postadres? Het is allemaal mogelijk. Wil je liever eenmalig jouw werkmoment plannen? Zelfs dat kan! Kantoorruimte, coach- of overlegruimte of een flexplek voor Co-working is beschikbaar vanaf een halve dag. 

Maar dit alles is mijn visie.